יום שישי, 27 בינואר 2017

קפריסין (1): טיסה ומידע על קפריסין

18.01.17


טיסה ללרנקה ונסיעה ללימסול

היום הראשון שלי בקפריסין היה למעשה רק ערב. טסתי עם טיסת Up חצי-ריקה מנתב"ג ללַרְנַקָה (Larnaca). זו הייתה הטיסה הקצרה ביותר שהייתה לי עד היום - 42 דקות בלבד ; למעשה - ההמתנה שלי לטיסה ארכה יותר מהטיסה עצמה. זו גם הייתה הפעם הראשונה שלי בטיסה עם כבודת-יד בלבד ללא מזוודה בבטן המטוס. למרות שמדובר היה בעונת החורף והבגדים היו טיפה גדולים, הכל נכנס במזוודה הקטנטנה שלי. קיפלתי בתוכה גם תיק גב קומפקטי כדי שאוכל להסתובב איתו בזמן טיולי היום הקצרים שלי.
לא הופתעתי מהעיכוב בזמן תחילת הטיסה, אך מצד שני - גם לא תכננתי משהו לערב הראשון שלי בקפריסין. לאחר הנחיתה בשדה התעופה של לרנקה מצאתי בקלות את אוטובוס האקספרס אל לִימַסוֹל (Limassol), שיצא בדיוק בזמן שנקבע לו. בחרתי ללון בלימסול הודות למיקומה המרכזי ברצועת החוף הדרומית של קפריסין - בין לרנקה שבמזרח ובין פַּאפוֹס שבמערב. אוטובוס האקספרס עוצר בשתי תחנות בלבד לאחר עזיבת שדה התעופה: באזור התיירים - Tourist Area ליד מלון "גראנד ריזורט" ובתחנה המרכזית של לימסול. אני בחרתי לישון במלון Elias Beach Hotel באזור התיירים, ומתחנת העצירה ציפתה לי הליכה של כ-200 מטרים עד פתח המלון שלי. החסרון במלון הזה היה המרחק הגדול שלו ממרכז העיר: בכל פעם בה רציתי להגיע אל מרכז לימסול, הייתי צריך לקחת את קו מס' 30, הנוסע לאורך הטיילת - נסיעה של כחצי שעה.
מלון אליאס הוא מלון של ארבעה כוכבים ומצאתי בו דיל די טוב לארבעה לילות - פחות מ-250 יורו לכל השהות שלי. בערב נסעתי למרכז לימסול כדי להיפגש עם חבר קפריסאי בשם מריו. מריו הוא מדריך טיולים בקפריסין ונתן לי כמה טיפים חשובים על הטיול במדינה. אכלנו פיצה במרכז העיר ואחר כך הוא הראה לי את הטיילת, אזור הנמל ואת טירת לימסול מוארת בחשכה. בטירה עצמה לא יכולתי לבקר בשעה מאוחרת שכזו, ולכן דחיתי את הביקור בה ליום האחרון שלי בקפריסין.

טירת לימסול בלילה

קצת על קפריסין

האי קפריסין הוא האי השלישי בגודלו בים התיכון. הוא ממוקם דרומית לטורקיה, צפונית למצרים ומערבית לסוריה. רפובליקת קַפְרִיסִין (ِCyprus) היא המדינה-המוּכֶּרֶת-הבינלאומית היחידה באי והיא קיבלה את עצמאותה מהבריטים בשנת 1960. הבריטים השאירו תחת בעלותם שני שטחים ריבוניים בדרומו של האי: אַקְרוֹטִירִי (Akrotiri) ודֶּקֶלִיָה (Dhekelia) המשמשים כבסיסים צבאיים.
בשנת 1974, בעקבות הפיכה צבאית פרו-יוונית בקפריסין והתחזקות הרצון לאיחוד עם יוון, פלשה טורקיה לצפון האי. מטרתה הייתה לשמור על האינטרסים שלה בקפריסין ולהגן על התושבים ממוצא קפריסאי-טורקי. מאז אותו "מבצע אטילה" האי מחולק לשניים: חלק קפריסאי דרומי בעל השפעות יווניות וחלק צפוני בעל השפעות טורקיות. צפון קפריסין אף הכריזה על עצמה כמדינה עצמאית ב-1983 בתור "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti). בעוד שקפריסין מוכרת על ידי רוב מדינות העולם - פרט לטורקיה, צפון קפריסין מוכרת כמדינה רק על ידי טורקיה.
עיר הבירה הקפריסאית - נִיקוֹסִיָה (Nicosia) מוחלקת אף היא בין היוונים והטורקים. כיום, כשהמצב המדיני שקט יחסית, ניתן לעבור בקלות בין ניקוסיה היוונית לזו הטורקית (הקרויה "לֶפְקוֹש‏ָׁה", Lefkoşa). כמו כן, קיימות מספר נקודות חציית גבול נוספות בין שתי הטריטוריות, כשחלקן ממוקמות בתוך השטח הריבוני הבריטי שבאי.
רפובליקת קפריסין התקבלה ב-2004 לאיחוד האירופי, למרות המצב הפוליטי הסבוך באי והיא הנקודה המזרחית ביותר של האיחוד. האיחוד, כמו רוב מדינות העולם, רואה ברפובליקת קפריסין כשליטה היחידה של האי כולו. 

חלוקת האי קפריסין בין הקפריסאים, הטורקים והבריטים (מתוך וויקיפדיה בעברית).

דגלי קפריסין וצפון קפריסין

דגלה של רפובליקת קפריסין אומץ עם קבלת עצמאותה בשנת 1960. כל המציעים סקיצות לדגל התבקשו להימנע מצבעי כחול ואדום ומסמלי צלב או סהר (המייצגים את יוון וטורקיה). הדגל שאומץ מציג את מפת האי כולו בצבע נחושת על רקע לבן. מתחת למפת האי נמצאים שני ענפי זית, המסמלים שלום. בשנת 2006 הדגל שונה מעט, וכיום מפת האי תופסת חלק גדול יותר בדגל מבעבר.

דגל קפריסין
דגל הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין נראה בעצם כמו היפוך צבעים של דגל טורקיה: סהר וכוכב אדומים על רקע לבן. תוספת לדגל זה, שאינה קיימת בדגל טורקיה, היא שני הפסים האדומים בחלקו העליון ובחלקו התחתון של הדגל (ובכך הוא מזכיר - לפחות מבחינה רעיונית - את דגל ישראל).
הבסיסים הצבאיים הבריטים, אקרוטירי ודקליה, אינם מניפים דגל מיוחד משלהם. דגל הממלכה המאוחדת הוא דגלם הרשמי.

דגל צפון קפריסין

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה